Door Costa Rica reizen met auto, bus en vliegtuig


Vliegen en reistijden


Vliegen naar Costa Rica kan via verschillende routes afhankelijk van de gekozen maatschappij. Er gaan meestal geen directe vluchten van Amsterdam naar San José dus ga uit van minimaal 1 keer overstappen. Gemiddeld duurt de reis naar San José zo tussen de 12 en 18 uur. Let bij het boeken van een vlucht met tussen stops goed op de overstaptijd, deze kunnen namelijk varieren van een uur tot soms wel 8 of meer.

Let op: ben je van plan om je surfboard mee te nemen dan moet je dit van te voren aangeven dat je een sportequipement mee neemt in het vliegtuig. Hier zijn (vaak) wel extra kosten aan verbonden. Bekijk de voorwaarden voor extra / sport bagage op de website van de vliegtuigmaatschappij waar je mee vliegt.


dots

Vervoer ter plaatse


De Rancho ligt vlak bij het dorp Punta Banco, ongeveer 60 km ten zuiden van Golfito aan de zuidwestkust van Costa Rica. Hieronder vind je de routebeschrijving per auto, per bus of per vliegtuig.

dots

Auto


Het is een hele klus om uit San José te komen, want het verkeer verloopt er toch iets anders dan in ons kikkerlandje. Regel voor vertrek in ieder geval een goede kaart van San José en Costa Rica.

Zorg dat je op de Avenida Central richting San Pedro komt en volg de borden Cartago. Vóór Cartago ga je over op de borden San Isidro en als alles goed gaat, rij je langzaam de bergen in ( vergeet niet te tanken !) Probeer niet te veel in te halen op riskante stukken, want het heet hier niet voor niets de ‘Cerro de la muerte’, oftewel ‘de pas des doods’...


dots

Bus


De bus naar de Rancho

Vanuit San José


Koop ter plaatse, het best een dag van tevoren, een ticket bij de Tracopa Terminal (iedere taxichauffeur weet deze te vinden). Doordeweeks kan je ook wel gewoon naar de terminal gaan en een uur voor vertrek een ticket kopen, maar in het weekend is je kans op een plaatsje aanzienlijk kleiner en is een reservering wel aan te bevelen. Je neemt de bus van 07:00 naar Golfito, die daar omstreeks 14:30 arriveert.

Moet je nog wat shoppen onderweg, of wil je wat relaxter reizen, dan kun je de bus van 05:00 pakken vanaf San José. Koop een ticket tot Rio Claro en stap daar over op de bus naar Golfito. Daar kom je dan omstreeks 13:00 aan.

Vanuit Golfito In Golfito stap je over op de bus naar Pavones, welke om 15.00 vertrekt vanaf de terminal schuin tegenover het Hospitaal. Zorg dat je op tijd komt want hij rijdt maar 1x per dag naar de Rancho! Het eindpunt van deze bus is Rancho Burica, Punta Banco waar je omstreeks 18.00 een hartelijk ontvangst kan verwachten!

In geval van een gebrek aan tijd, kun je uit de bus stappen bij de T-splitsing Kilómetro 14 (tussen Golfito & Pavones) en daar op de Pavones bus stappen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je de bus naar Pavones haalt, want die gaat maar 1 keer per dag!

Als je de laatste bus naar Pavones mist, dan kan je een taxi vanaf Golfito naar de Rancho nemen, die kost je $ 80.

Vanuit Panama


Vanuit Panama neem je de bus naar de grens, Paso Canoas, via David. Regel hier de nodige stempels voor in je paspoort en zorg dat je om 15:00 (LET OP: in Costa Rica is het 1 uur vroeger dan in Panama, dus 16:00 Panama tijd) de bus naar Laurel hebt. In Laurel stap je vervolgend over op de bus naar Conte. In Conte kun je de bus naar Pavones pakken (zie boven), die daar rond 16:30 vertrekt. Mocht je in Paso Canoas de bus gemist hebben kan je ook een taxi nemen naar Conte voor een redelijke prijs. De taxi is veel sneller dan de bus, dus die haal je wel in. Actuele tijden? Check de tijden nog ter plekke, deze kunnen veranderen!


dots

Vliegtuig


Met SANSA naar Golfito

Vanuit San José zijn er dagelijks 3 vluchten naar Golfito. Je kan zowel in Nederland als in Costa Rica boeken en je kan boards tot max. size 7’2″ meenemen. Doordat je recht over de kust vliegt is het uitzicht fantastisch en als je goed kijkt kun je de setjes zien binnen komen rollen!

Vanaf Golfito kan je de bus naar Pavones / Punta Banco nemen, zie de beschrijving bij de bus, vanaf Golfito. Als je de laatste bus naar Pavones mist, dan kan je een taxi vanaf Golfito naar de Rancho nemen, die kost je $ 80.

Boekingen in Nederland lopen via ieder ANVR erkend reisbureau, terwijl je het ter plekke kan regelen bij de SANSA. Check www.flysansa.com om te boeken en voor contactinformatie. Als je online boekt, zorg dan dat je een printer hebt. Je krijgt je ticket gewoon op je scherm! De vlucht duurt ongeveer een uur over.

Let op: ben je van plan om je surfboard mee te nemen dan moet je dit van te voren aangeven dat je een sportequipement mee neemt in het vliegtuig. Hier zijn (vaak) wel extra kosten aan verbonden.


top back