Vaccinaties voor je surfreis naar Costa Rica


Verplichte vaccinaties voor Costa Rica


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Costa Rica alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Costa Rica binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van een gele koorts land). Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. De gele koorts vaccinatie is niet verplicht als je uit Panama, Argentinië of Trinidad en Tobago komt.


Aanbevolen inentingen voor Costa Rica


Er zijn geen verplichte vaccinaties bij een reis naar Costa Rica, maar Hepatitis A en DTP worden wel aangeraden. DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio. Hiervoor heb je waarschijnlijk op jonge leeftijd al een inenting voor gehad en deze is telkens 10 jaar geldig. Voor een herhaling DTP heb je maar 1 prik nodig en die kun je halen bij de GGD.

De volledige hepatitis A vaccinatie bestaat uit 2 prikken. De eerste geeft 1 jaar bescherming en als je na een half jaar ook de tweede haalt ben je voor 25 jaar beschermd.

dots

Malaria in Costa Rica


Malaria gebieden in Costa Rica

Er komt Malaria voor in Costa Rica maar alleen in de provincie Limón en niet in grote mate. In de rest van het land, inclusief San Jose, komt geen malaria voor. Mocht je naar de oostkust reizen dan kun je volstaan met het gebruik muggen werende middelen (DEET) en een klamboe.

Persoonlijk malaria advies belangrijk


Het kaartje geeft een globaal overzicht van malaria in Costa Rica. Je kan je persoonlijk laten adviseren over maatregelen tegen malaria, omdat de keuze van het anti-malariamiddel van je persoonlijke omstandigheden afhangt, zoals je gezondheid, verblijfsduur in Costa Rica en andere factoren. Dit kan onder andere bij jouw lokale GGD of het Havenziekenhuis in Rotterdam.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.


top back